HEMINGVEJ STARAC I MORE PDF

: Starac i more () by Ernest Hemingvej and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great . Ernest Hemingvej – Starac i more. likes. Book. Ernest Hemingvej – Starac i more. Book. people like this topic. Want to like this Page? Sign up for. Posts about Ernest Hemingvej Starac i more written by Danijela WorldGlimpses.

Author: Sami Gronos
Country: Australia
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 5 March 2012
Pages: 334
PDF File Size: 15.96 Mb
ePub File Size: 12.47 Mb
ISBN: 414-8-79733-919-1
Downloads: 28678
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Faerisar

Thank you for interesting in our services. We are a non-profit group that run this website to share documents.

Ernest Hemingvej – Starac i more

We need your help to maintenance this website. Please help us to share our service with your friends. Starac je bio tanak i suv, s dubokim brazdama na potiljku. Oni su bili isto toliko stari kao i erozije u kakvoj pustinji bez riba. Pa, ostani na njemu. Rep joj je udarao tamo-amo. Nadu i sigurnost nije nikada sasvim gubio. Ali, sada, i nada i sigurnost se nadimahu u njemu kao da ih je vjetar uzvitlao.

Ali, ova komedija se odigravala svakog dana. Sjedi ti tu na suncu pored vatre. Ali starac ih izvadi ispod kreveta. Sutra je osamdeset peti dan. Za njega ti treba dva i po dolara. Ko bi nam pozajmio? Dva i po dolara mogu dobiti uvijek na zajam. A poslije si obrao bostan. Ali, ovo je iz boce.

Hetijevo pivo, i moram mu vratiti bocu. Ali on ih sve prevazilazi. U glavi su mu se stalno vrtjeli pored bezbola i konji.

Lik ili Majk Gonzales? On savi pantalone i od njih napravi jastuk. Sada je sanjao samo o naseljima, o predjelima i lavovima na obali. Jednostavno bi se probudio, pogledao kroz otvorena vrata prema mjesecu, razvio pantalone i navukao ih. Starac je pio kafu polako. Nije bilo mjesta na udici koje svojim dobrim ukusom i prijatnim mirisom ne bi privuklo kakvu veliku ribu. Svaki dan je nov dan. Ali, jutrom mi zadaje bol. Starac je vidio lako nadimanje vode koje prouzrokuju veliki delfini kad idu u potjeru za gonjenim ribama.

  CHERUB BRIGANDS MC PDF

Starac i more – Ernest Hemingvej – Google Books

To je veliko jato delfina, mislio je on. A ptica nema nikakvog izgleda. Ovo jato mi je umaklo, sarac je on. Lete ti one i brzo i daleko. Moja velika riba mora da je negdje u blizini.

Voda postade tamnoplava, tako tamna da je izgledala skoro grimizna.

Ernest Hemingvej Starac i more

Naginjala se na stranu, pa se opet uspravljala. Ribice su bile imune protiv toga otrova.

Jeo ih je tokom cijeloga maja da bi se u septembru i oktobru mogao ponijeti s velikim ribama. Ukus toga ulja bio je skoro svima hemingej. Vrijeme je sad da se misli samo na jednu jedinu stvar. Da li zbog dnevne svjetlosti? Ili je to vremenski predznak, meni nepoznat? More je bilo sasvim tamno a svjetlost je stvarala prizme u vodi. Ovo se zatim ponovi. Sad je mogao pustiti da mu klizi preko ruke a da riba ne osjeti ni najmanji trzaj. Pojedi ih ljudski a poslije njih na redu je tunj.

Zatim se osjeti opet lak trzaj. Izgubila se a starac i ne opazi. Sada je bio spreman. Da li si se dugo gostila? Riba je plivala mirno i oni su plovili tihom vodom. Mogao bih zategnuti konopac, ali bi tada ona bila u stanju da ga prekine. Otvori je i uze jedan gutljaj. Zatim se nasloni na pramac da bi se odmorio. Sasvim je svejedno, pomisli on. Mora da je dobro zagrizla. Da mi je samo jednom da je vidim kako bih saznao kakvog imam protivnika.

Da mi pomogne i da sve ovo vidi. Ali to je neminovno. Sjetio se dana kada je upecao jednog od para marlina. Njen cilj je bio da ostane duboko u tamnoj vodi, daleko od svih zamki i prevara i lukavstava. Moj cilj je bio da odem dalje od svih ljudi. Dalje od svih ljudi na l. Sada smo, od podneva vezani riba i ja. I nikog nema da nam pomogne. Dva od svakog mamca koje je presjekao, a pored toga hemingvsj dva od mamca koji je riba zagrizla; svi su oni bili povezani.

  LEGO 6662 INSTRUCTIONS PDF

Moram se ove brzo otarasiti. Bilo je hladno pred svitanje i on se pripi uz drvo da se zagrije. Postojao je samo jedan povoljan znak. Nagib konopca je govorio da je plivala na manjoj dubini.

Starac je odmah vidio da je vrlo umorna. Kakve te ptice gone? No, statac je sa mnom jedan prijatelj. Ptica odletje kad kanap zadrhta a starac nije vidio kad je uzletjela. Nisi ostala dugo, pomisli starac. Kako sam mogao dozvoliti da me riba povrijedi tako naglim trzajem?

Mora da sam bio glup. Konopac je samo lako ozlijedio ruku. Dobro bi bilo da imam soli. Moree je mirna i istrajna. Ona mi je brat. A kakav je moj plan? Ali, ona se nije otvarala. Neka se otvori sama od sebe. On baci pogled po moru i osjeti kako je sada sam. Oblaci su se gomilali pod pritiskom pasata i on ispred sebe vidje jato divljih plovki koje su se ocrtavale na nebu iznad vode. To je podvala sopstvenog tijela.

Izlazila je beskrajna i voda se slivala niz njene bokove. Konopac se kretao brzo ali ravnomjerno i ribu nije obuzela panika. Znao je, bemingvej neprekidnim pritezanjem ne privoli ribu da uspori, ona bi mogla da odmota hemlngvej konopac i prekine ga. To je velika riba i moram je umiriti. Da sam na njenom mjestu, zapeo bih iz sve snage i povukao — pa kud puklo da sgarac. Ali, hvala bogu, one nisu tako inteligentne kao mi koji ih ubijamo; mada su plemenitije i sposobnije. Starac je vidio mnogo velikih riba.

Ali, nikada sasvim sam. Postoje tri stvari u bratskom medusobnom odnosu: Ma koliko da je divna.